Weten wat je niet weet

Weten wat je niet weet - De kracht van nieuwsgierigheid en een weloverwogen mening

Een leestip waar je blij van wordt!

Vorige week stuitte ik op het boek ‘Weten wat je niet weet – De kracht van nieuwsgierigheid en een weloverwogen mening’ van Adam Grant. Het boek is vrij recent uitgekomen en is echt een dikke aanrader! Ik heb het vorige week besteld en in een weekend verslonden. Wat maakt dit boek nou zo lezenswaardig? En waarom denk ik dat het een aanrader is voor iedereen die ‘iets met hoogbegaafdheid’ heeft of doet? Dat zit zo: vaak denken we bij hoogbegaafdheid aan ‘slim zijn’ of ‘een hoog IQ hebben’. Toch is intelligentie veel meer dan dat. In mijn werk probeer ik leerlingen uit te dagen en aan het denken te zetten. Grant stelt echter in zijn boek dat je veel beter de nieuwsgierigheid kunt aanwakkeren en moet leren vaak en veel te heroverwegen. Oftewel: twijfelen. Dat is geen teken van zwakte of van een besluiteloos karakter maar juist iets wat we allemaal wel eens wat meer zouden mogen doen. Grant noemt dat ‘denken als een wetenschapper’: continu onderzoeken, toetsen en heroverwegen. Op zoek gaan naar de waarheid en daarbij niet bang zijn om onze vaste overtuigingen los te laten en ruimte te maken voor twijfel. In een goed intellectueel debat mag het knallen en knetteren waarbij je flink van mening verschilt. Grant laat zien hoe je een dergelijk debat kunt voeren zonder dat er gelijk een relationeel conflict ontstaat. De auteur onderbouwt zijn verhaal door heel het boek heen met interessante onderzoeken, sprankelende anekdotes en humorvolle illustraties. In een tijd waarin mensen hun mening soms met de grootst mogelijke stelligheid verkondigen en we steeds meer tegenover elkaar lijken te staan, vond ik dit boek een ware verademing! Ik voel mij persoonlijk ontzettend comfortabel bij deze onzekerheid en twijfel en kan maar moeilijk omgaan met stelligheid en zwart-wit-denken. Ik zou dan ook wel vaker mensen willen ontmoeten die de twijfel omarmen. Durf jij het aan om meer te twijfelen? Om te heroverwegen en het even niet te weten? Start dan met het lezen van dit boek en twijfel met me mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...