Lees- kijk- en luistertips over hoogbegaafdheid

Lees- kijk- en luistertips van een vakidioot

Op deze plek neem ik je mee in de wereld van het onderwijs en alles wat daarmee samenhangt. Ik lees, luister en kijk graag alles wat los en vast zit, en deel dat graag met anderen. Veel van wat ik deel zal direct of indirect een link hebben met hoogbegaafdheid. De vraagstukken waar hoogbegaafde leerlingen ( en hun leerkrachten en ouders) tegenaan lopen, kun je niet los zien van de grotere vraagstukken die spelen in de maatschappij. Hoogbegaafde kinderen groeien natuurlijk niet op in een vacuüm. Zo kun je de knelpunten waar een hoogbegaafd kind tegenaan loopt in het onderwijs niet los zien van de invoer van de Wet Passend Onderwijs. De gevolgen van deze wetgeving hebben een enorme impact op het dagelijks werk van de leerkracht en de leerlingen in de groep. Ook kunnen we vraagstukken over hoogbegaafdheid niet los zien van het lerarentekort dat speelt in het onderwijs: met wisselende leerkrachten voor een groep is het een uitdaging om een kind met speciale onderwijsbehoeften goed in het vizier te hebben en te houden. Soms kun je je als ouder grote zorgen maken over je kind als het met tegenzin naar school gaat en als het onderwijsaanbod niet lijkt aan te sluiten bij wat hij nodig heeft. Je kunt je machteloos voelen en weet niet waar je moet beginnen. Het kan helpen om kennis op te doen over de knelpunten en vraagstukken die spelen in het onderwijs en samen met school te kijken naar wat wél kan. Mijn persoonlijke tip voor onderwijsprofessionals en ouders is: werk altijd – in de eerste plaats – aan een goede relatie tussen school en thuis. Een situatie waarbij ouders en school elkaar niet vertrouwen en daar ook naar handelen, kent een hele grote verliezer: de leerling. Dat vertrouwen start met een belangrijk uitgangspunt: houd voor ogen dat leerkrachten én ouders hart hebben voor het kind in kwestie en dat beide partijen het kind graag zien groeien en ontwikkelen.

Ik ben een rasechte optimist en ik denk dat we allemaal een leven lang blijven leren. Stapje voor stapje proberen we het onderwijs aan deze hoogbegaafde kinderen passend(er) te maken. Met oog voor uitzonderingen en maatwerk. Ik laat me daarbij graag inspireren door mensen met kennis van zaken. Via deze blog zal ik regelmatig tips geven van podcasts, boeken, blogs en video’s die mijn blik hebben verruimd en mijn kennis vergroot. En ik hoop natuurlijk dat ze bij jou ook zullen zorgen voor nieuwe inzichten. Kijk, lees en luister je mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...